Terepasztal Vezérlés Galéria Egyéb  


Eredeti verzió: 2008.08.04.

2008 tavaszán lettem figyelmes a Noch cég WEB oldalán, hogy a szomszédos Ausztriában is tartanak terepépítési szemináriumot, méghozzá Bécshez közel Mödlingben a BMA - Bodlak Modell Assembling cég képviseletével. Mivel éppen egy hegyi rész készítését terveztem az asztalomon Peet barátomat is rávéve a csatlakozásra úgy döntöttünk, hogy jelentkezünk.
A szeminárium két napos. Az árban az üdítők és az ebéd is benne foglaltatnak, és a cég minden anyagot és szerszámot is természetesen biztosít. A kész diorámát haza lehet vinni emlékbe.

Magyarul nem tudnak (mi pedig németül), így részünkre angol nyelven folyt a kurzus, a velünk együtt lévő osztrák hobby-társ pedig németül kapta az utasításokat.
Nagyon hasznos volt, hiszen a gyakorlatban tudtuk mindazt megtapasztalni, amit eddig csak leírva olvastunk, ill. hallottunk. Úgy gondolom, talán mások számára is hasznos lehet, ha részletesen leírom a dioráma készítésének lépéseit.

A dioráma alapját egy kemény habszivacs alapú "kész" hegyoldali részlet adja. Található benne alagút, hegyi patak vízeséssel, sziklás rész, valamint egy kis vasúti híd a patak felett.

Kezdésnek az alagút bejáratot kellett kilyukasztani és készre csiszolni. 
Ezt követően a vízesés fodrait kellett elkészíteni. Bár ugyan ezt csak másnap használtuk fel, de lassú száradása miatt volt fontos az előkészítés.

Sütőpapírra berajzoltuk a vízesés méretét és a Wassereffekte-el (Noch 60872) sűrű párhuzamos csíkokat húztunk rá.

Amikor készen voltunk az anyag felvitelével, a vonalak irányában fogpiszkálóval fentről lefelé alakítgattuk a vízfodrok irányát.
Az így elkészült darabot eltettük száradni.

Ahhoz, hogy az alagútba is tudjunk sínt helyezni, egy már előre elkészített fa lemezt ragasztottunk merőlegesen az alagút bejáratának síkjára.
 
 
Az alagút bejárata előtt egy, a folyón átívelő híd található.
Ezt először méretre kellett vágni és csiszolni.
Ennek a megmunkálása nem nehéz, kőnnyen vágható és csiszolható.
Sokat kellett próbálgatni, míg pontosan beleillet az előre gyártott helyére.
Mielőtt a hidat rögzítettük volna el kellett készíteni a folyó medrét. Fűragasztót (Noch 61130) egy ecset segítségéve a teljes folyómed szélességében elterítettük, majd kisebb-nagyobb köveket és homok szórtunk a mederbe.
Fontos! A vízesés helyét szabadon kell hagyni!
 
Ezután már bele lehetett helyezni és ragasztópisztollyal ragasztani a helyére hidat.
A hegyoldalt és a hídnak azon részeit, ahol a fő részhez illeszkedik Felsspachtel >>Granit<< gipsszel (Noch 60880) alakítottuk ki. Az előbbit azért, hogy mindekié más-más legyen, az utóbbit az illeszkedési hibák eltüntetésére.
A gipszet különböző méretű spaklival vittük fel a felületre, majd vizes ecsettel szépen elegyengettük.
Nagyon jól mutatnak a kis gömbök a gipszben, igazi szikla hatást kölcsönöznek neki.
Ha még látványosabbá szeretnénk tenni az így elkészített sziklát, akkor vízszintes vonalakat lehet bele húzni szike segítségével (természetesen mielőtt megkötne a gipsz).
Ezután következett a sziklák megfestése. Ehhez ki kellett mennünk a szabadba, mert - ezt már otthon tapasztaltam - eléggé fejfájdító szaga van a festéknek.
Első körben a teljes diorámát - nem kell megijedni! - fekete (Noch 61177) akrylspray-vel fújtuk le. Ez azért volt nagyon fontos, mert a természetben egy helyen álltalában csak egyféle kő típus van jelen és a folyó mederbe rakott köveket így tudtuk egységesíteni a hegyen található sziklákkal, ahonnan valójában származnak.
A sziklafelületeket sötétbarna (Noch 61173) és elefántcsont (Noch 61171) színű - szintén akryl - festékszóróval tettük valósághűbbé.
Roppant egyszerű technikája van: az eggyik színt jobbról, a másikat balról visszük fel, úgy hogy csak aprókat fújjunk az egyes területekre.
Lehetőleg tegyük ezt távolról, mert sajnos néha pöttyöket szór közelrő a felületre.
Ismételten egy hosszabb ideig tartó művelet következett, ezért ezt megint csak előrébb vettük: a folyó kiöntése művízzel.
Ehhez kétféle hőre folyóssá váló golyócskákat használtunk: átlátszót (Noch 60855) és színeset (Noch 60856).
Először az átlátszó golyókat raktuk nagy befőttes üvegbe és 180 °C-ra hevítettük, amíg folyékonnyá nem vált.
Természetesen ezt nem vártuk meg, elmentünk inkább ebédelni...
Ebéd után elkezdtük a szikla (ill. kő) felületek végleges "koszolását" fehér akryl festékkel (Noch 61190).
Az ecsetet finoman belemártottuk a festékbe, majd egy papír lapon addig "maszatoltuk", amíg száraz, de még kenhető festékcsíkot nem hagyott maga után.
Ezzel óvatosan - mintha leporolnánk a felületet - végigfestettük a sziklák éleit.

A "maszatolós" műveletet sokszor meg kell ismételni.
 
 
A sziklafelület festése után a sütőben közben folyóssá vált víz alaphoz kék, zöld golyócskákat kevertünk, amivel a víz színe megváltozott.
Vigyázat, nagyon forró az anyag, csak kesztyűben, óvatosan szabad vele dolgozni!
A készre kevert anyagot beleöntöttük az előkészített vízmederbe. (Itt jegyzem meg, hogy néhány kidőlt fatörzset érdemes beletenni előtte)
A légbuborékokat hőpisztoly segítségével hoztuk fel a felszínre, hogy szép és egyenletes vízfelület alakuljon ki.
Ezután következhetett a terep füvesítése.
Sokan mondják, hogy a Noch Gras-Mastere (Noch 60130) semmire nem jó, én ezzel abszolút nem értek egyet.
Azt a felületrészt, ahova a füvet akartuk felvinni ecset segítségével ragasztóval (Noch 61130) kentük be.
Eztuán alapzöld fűvel (Noch 07104) töltötük meg a szórót és hozzácsíptettük a földelését a diorámához, majd kb. 5 cm magasságból elkezdük szórni a füvet.
Nem takartuk be teljesen a felületet, hanem váltottunk füvet a szóróban és azzal is szórtuk még vegyesen. (Noch 07101, 07102, 07106)
 
Tipp: A "vizesebb" területeken (pl. folyó közelében) használjunk több sötétzöld füvet, míg a magasabb területeken több sárga, száraznak tűnő fűanyaggal borítsuk be a terepet, úgy ahogyan a természetben található a vegetáció.
A növényzet második lépcsője a fák elkészítése volt.
Bár eléggé látványosra sikerültek a fák, de saját asztalon nem használnám őket, mert könnyen törnek és akkor már nem lehet velük mit csinálni.
A fákat természetes bokrokból letördelt anyagból készítettük (Noch 23100). Erre ragasztót fújtunk (Noch 61150).
Az előre egy tálkába készített levéldarabkákat (Noch 07140, 07142, 07144) rászórtuk a fára, miközben körkörösen forgattuk.
Ismét egy előkészítés következett: fűmező tetejét (Noch 07126) ecsettel csíkokban ragasztóval kentük be (Noch 61130). Erre különböző színekben virágimitációkat szórtunk (Noch 07170) (természetesen ezt lehet vegyesen is csinálni).
Ebből virágmező fog majd készülni.

Vége az első nap munkájának...
A második napot a dioráma letisztításával kezdtük.
Bár már úgy tűnt, hogy készen van, a java még hátra volt...
Különböző téphető fűhálókkal és szóróanyagokkal tettük változatosabbá a tájat. (Noch 07121, 07122, 07124, 07126, 07312, 07314, 07316, 07227, 07200 stb.)
Ragasztóval (Noch 61130) megkentük a felületet és arra helyeztük, vagy szórtuk a terepanyagot.
Minél több félét tettünk rá, annál jobban nézet ki.
Az előző nap elkészített virágmező alapból apró darabokat téptünk ki kézzel és az alját az ujjunkkal összesodortuk, majd ragasztópisztollyal felragasztottuk.
Nekünk annyira nem tetszett az előző nap elkészített fa, ezért fenyőt kértünk.
Levágtuk a talapzatát (Noch 25230) és lyukat fúrva a diorámán ragasztópisztoly segítségével beleragasztottuk.
Még szerencse, hogy a hatodik érzékünk működött, és flexibilis sínt még otthon beraktunk, mert a "sógoroknál" nem nagyon népszerű a méretünk (1:120).
Levágtuk és gombostű segítségével rögzítettük a sínt, majd zúzalékot (ez valami helyi specialitás volt) szórtunk a sinek közé.
Nagyon híg vízbázisú ragasztót (Noch 96150) tettünk az injekcióba és azt óvatosan a zúzalék közé nyomtuk.
Tipp: néhány csepp mosogatószer belecsepegtetése a ragasztóba megóv minket attól, hogy buborékok keletkezzenek.
 
Ezután már csak a vízesés befejezése volt hátra.
Leszedtük a sütőpapírról és méretre vágtuk.
 
A vízeffekt ragasztóval (Noch 60872) rögzítettük, mind alul, mind felül.
Szintén ezzel vízfodrokat képeztünk a vízesés alsó és felső részén: kinyomtunk egy borsónyi adagot és ecsettel "beletunkoltunk".
Ezzel be is fejeztük a munkát.
...és íme az elkészült darab...